Foamroller

Foam rollen is een techniek die steeds populairder wordt in de CrossFit en fitnesswereld. Het is een manier om de spieren en bindweefsel te masseren, waardoor deze soepeler worden en de bloedcirculatie wordt gestimuleerd. De techniek is eenvoudig uit te voeren, maar het is wel belangrijk om te weten hoe het precies werkt en hoe je het op de juiste manier kunt toepassen. In dit artikel zullen we de basisprincipes van de foamroller bespreken, evenals de verschillende technieken en hoe je je foamroller kunt opnemen in je fitnessroutine.

Het begrijpen van de wetenschap achter foam rollen

Het begrijpen van de wetenschap achter foam rollen is cruciaal om te weten hoe het werkt. Foam rollen is een vorm van zelfmassage waarbij druk wordt uitgeoefend op specifieke delen van het lichaam. Dit helpt om spanning en verklevingen in de spieren en fascia (bindweefsel) te verminderen. Door de druk van de foamroller tegen de spieren te drukken, stimuleer je de bloedcirculatie en verbetert de flexibiliteit en beweeglijkheid van de spieren.

Onderzoek heeft aangetoond dat foam rollen kan helpen bij het verminderen van pijn en stijfheid, evenals het verbeteren van de prestaties tijdens oefeningen

Technieken voor met de foamroller

 • Veelvoorkomende gebieden om te foam rollen. De rug, benen, armen, billen en nek zijn de meest gebruikelijke gebieden om te foam rollen.
 • Tips voor juiste vorm en techniek. Zorg ervoor dat je de juiste houding aanneemt tijdens het foam rollen, en rol langzaam en geleidelijk over de spieren.
 • Verschillende soorten foam rollers en hun gebruiken. Er zijn verschillende soorten foam rollers beschikbaar, zoals harde rollers, zachte rollers en rollers met knobbels. Elk heeft zijn eigen unieke eigenschappen en kan gebruikt worden voor specifieke doeleinden.

Waarom om een foamroller te kopen

 1. Pijnvermindering: Om pijn en stijfheid in de spieren te verminderen, vooral na een intensieve workout of na een lange dag zitten.
 2. Verbetering van flexibiliteit en beweeglijkheid: Om de flexibiliteit en beweeglijkheid van de spieren te verbeteren, waardoor bewegingen gemakkelijker worden en de prestaties worden verbeterd.
 3. Vermindering van verklevingen en spanning: Veel mensen kopen een foamroller om verklevingen en spanning in de spieren en fascia te verminderen, waardoor het herstelproces van de spieren wordt versneld.
 4. Aanvulling op de fitnessroutine: Foam rollen is een populaire aanvulling op een fitnessroutine, waardoor het herstelproces van de spieren wordt versneld en de prestaties worden verbeterd.

Het opnemen van foam rollen in je fitnessroutine

 • Hoe vaak te foam rollen: Het is aanbevolen om minstens 2-3 keer per week te foam rollen, afhankelijk van je fitheid en trainingsschema.
 • Beste tijden om te foam rollen: Het is het beste om te foam rollen na een workout of op een rustige dag, wanneer je lichaam al opgewarmd is.
 • Foamroller combineren met andere oefeningen: Foam rollen kan worden gecombineerd met andere vormen van stretching en gezondheidsoefeningen, zoals yoga of Pilates, voor een completere fitnessroutine.

Conclusie

 • Samenvatting van belangrijke punten: Foam rollen is een effectieve techniek voor het verminderen van spanning en verklevingen in spieren en bindweefsel/fascia, het verbeteren van de bloedcirculatie en flexibiliteit, en het verminderen van pijn en stijfheid.