Springtouw kopen, uitleg van A tot Z

Introductie

Springtouwen zijn een van de oudste en meest effectieve manieren om je conditie op peil te houden. Het is een goedkope, gemakkelijk te gebruiken en veelzijdige oefening die je overal kunt doen. In dit artikel bespreken we de beste springtouwen die er op de markt te vinden zijn.

Wat zijn de voordelen van een springtouw?

Een springtouw is een van de meest efficiënte manieren om calorieën te verbranden en je conditie op peil te houden. Het is een volwaardige cardio-oefening die je hart- en bloedvaten versterkt. Bovendien werkt het aan de versterking van je benen, billen, buik en armen. Door het springen met een touw kan je ook je coördinatie verbeteren. De 5 grootste voordelen van springtouwen zijn:

 1. Cardio-oefening: Springtouwen zijn een volwaardige cardio-oefening die je hart- en bloedvaten versterkt. Dit kan helpen bij het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten.
 2. Full body workout: Springtouwen werken aan de versterking van je benen, billen, buik en armen. Dit maakt het een geweldige oefening voor een full body workout.
 3. Gewichtsverlies: Springtouwen zijn een van de meest efficiënte manieren om calorieën te verbranden. Dit kan helpen bij het afvallen en het behouden van een gezond gewicht.
 4. Coördinatie: Door het springen met een touw kan je ook je coördinatie verbeteren.
 5. Gemakkelijk te gebruiken: Springtouwen zijn goedkoop, gemakkelijk te gebruiken en veelzijdige oefening die je overal kunt doen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een springtouw?

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het kopen van een springtouw. Zo is de lengte van het touw belangrijk, deze moet aangepast zijn aan je lengte. Ook de dikte van het touw is van belang, hoe dunner het touw hoe sneller het gaat. Ten slotte is het materiaal van het touw ook belangrijk, kies voor een touw van goede kwaliteit zodat het langer meegaat.

Welke soorten springtouwen zijn er?

Er zijn verschillende soorten springtouwen op de markt te vinden. Zo zijn er springtouwen met een vast touw, met een verstelbare lengte en met LED-verlichting. Daarnaast zijn er ook speciale springtouwen voor CrossFit trainingen.

Hoeveel calorieën verbrand je met springtouwen?

Het exacte aantal calorieën dat je verbrandt tijdens het springen met een touw, hangt af van verschillende factoren zoals je gewicht, de intensiteit van de oefening en de duur van de training. Maar als richtlijn, kan een persoon van 70 kg ongeveer 10-16 calorieën per minuut verbranden tijdens het springen met een touw. Dit betekent dat een 30 minuten durende springtouw training ongeveer 300-480 calorieën kan verbranden. Het is wel belangrijk om te weten dat dit een schatting is en dat het precieze aantal calorieën dat je verbrandt afhankelijk is van je eigen situatie.

Welke CrossFit oefeningen kan je doen met een springtouw?

Met een springtouw kun je veel verschillende CrossFit oefeningen doen. Zo kun je bijvoorbeeld Double unders, Jumping jacks en High knees doen. Dit zijn oefeningen die je conditie verbeteren, je coördinatie versterken en je calorieën verbranden.

 • Double Unders: Spring twee keer over het touw voordat je voeten de grond weer raken.
 • Alternating Foot Skip: Spring over het touw en verander afwisselend van voet voordat je voeten de grond weer raken.
 • Single Foot Skip: Spring over het touw en land op één voet voordat je voeten de grond weer raken.
 • Toe Taps: Spring over het touw en raak met je voeten het touw voordat je voeten de grond weer raken.
 • High Knees: Spring over het touw terwijl je knieën zo hoog mogelijk optillen.
 • Side-to-Side: Spring over het touw terwijl je naar links en naar rechts beweegt.
 • Jumping Jacks: Spring over het touw terwijl je je armen naar boven en naar beneden beweegt.
 • Crossbody Criss-Cross: Spring over het touw en raak met je voeten het touw terwijl je diagonaal naar links en naar rechts beweegt.

Welke spieren gebruik je tijdens springtouwen?

Tijdens het springen met een touw gebruik je vooral je benen, billen, buik en armen. De spieren in je benen en billen werken om je lichaam op te tillen, terwijl je armen en buikspieren werken om het touw snel rond te maken. Ook je hart-en bloedvaten worden hierdoor getraind.