Alles over de medicijnbal

Introductie

De medicijnbal, ook wel medische bal genoemd, is een veelgebruikt hulpmiddel in de fitness- en revalidatie-industrie. De bal is gemaakt van rubber of leer en is gevuld met lucht of sand. Het gewicht van de bal varieert meestal tussen 2 en 20 kilogram.

Wat zijn de voordelen van een medicijnbal?

Een medicijnbal biedt veel voordelen voor de gezondheid en het welzijn. Hieronder staan enkele van de belangrijkste voordelen:

 • Verbetering van de kracht en uithoudingsvermogen: Een medicijnbal biedt een uitdagende manier om de spieren te trainen, waardoor de kracht en uithoudingsvermogen verbeteren.
 • Vermindering van rugpijn: Een medicijnbal kan helpen bij het verminderen van rugpijn door het versterken van de rug- en buikspieren.
 • Verbetering van de balans en coördinatie: Een medicijnbal biedt een instabiele oppervlakte waarop je kunt oefenen, waardoor de balans en coördinatie verbeteren.
 • Verbetering van de flexibiliteit: Door oefeningen met een medicijnbal te doen, kan de flexibiliteit verbeteren.


Waar moet je op letten bij het kopen van een medicijnbal?

 • Gewicht: Kies een bal die geschikt is voor jouw fitnessniveau en doelen.
 • Diameter: Kies een bal met de juiste diameter voor jouw lichaamsgrootte.
 • Oppervlak: Kies een bal met een glad of anti-slip oppervlak voor extra veiligheid.
 • Kwaliteit: Kies een bal gemaakt van hoogwaardig materiaal voor een lange levensduur.

De beste medicijnballen


Welke soorten medicijnballen zijn er?

Er zijn verschillende soorten medicijnballen beschikbaar, zoals:

 • Rubber medicijnballen: Deze ballen zijn gemaakt van rubber en zijn zeer duurzaam. Ze zijn geschikt voor intensief gebruik en kunnen worden gebruikt voor oefeningen op hoog niveau.
 • Lederen medicijnballen: Deze ballen zijn gemaakt van leer en zijn minder duurzaam dan rubber ballen. Ze zijn geschikt voor gebruik op een lager intensiteitsniveau.
 • Sand gevulde medicijnballen: Deze ballen zijn gevuld met zand en zijn zwaarder dan ballen gevuld met lucht. Ze zijn geschikt voor oefeningen op een hoog intensiteitsniveau.

Populaire oefeningen

 1. Squat Thrusts: Begin met staan ​​en houd een medicijnbal met beide handen voor je borst. Ga naar een gehurkte positie met je armen uitgestrekt voor je. Spring met je voeten naar achteren en je armen omhoog om in een push-up positie te komen. Spring naar voren terug in de gehurkte positie en laat de medicine ball vallen. Herhaal.
 2. Burpees: Begin in een staande positie met een medicijnbal. Hurk naar beneden en leg de medicijnbal op de grond. Spring naar achteren en breng je voeten naar je handen. Spring terug naar voren en pak de bal. Spring omhoog en laat de bal los. Herhaal.
 3. Kettlebell Swings: Begin in een staande positie met de medicijnbal tussen je benen. Voer een squat uit terwijl je de bal optilt. Swing de bal naar voren en laat de medicijn bal terugzakken tussen je benen. Daarna herhaal je deze beweging.
 4. Chest Press: Begin met een medicijnbal op borsthoogte. Breng je armen naar achteren en druk de bal terug naar de startpositie omher. Herhaal.
 5. Russian Twists: Begin met zitten en een medicijnbal vast te houden. Draai je bovenlichaam naar links en naar rechts terwijl je de bal draait. Herhaal.